Besök:

https://www.facebook.com/moldaviensvanner

Där är det kontinuerliga uppdateringar från föreningen.

 

Sollerön 2013-06-13

Sen oktober 2012 har Birgit varit ner till Moldavien två gånger till varav den ena var en mat och kulturresa som blev väldigt lyckad. Ett blandat sällskap med personer som inte haft kontakt med Moldaviens Vänner tidigare åkte ner med Birgit för att bland annat besöka Operan och vara på vinprovning i en av världens största vinkällare. Birgit passade såklart på att besöka och stödja en del familjer även under denna resa.

//Jan-Erik Häll

 

Sollerön 2012-10-08

Nu – äntligen kan jag försöka sammanfatta min senaste resa ner till Moldavien. Ett litet barnbarn med ögoninflammation har sysselsatt mig hela sista veckan. Det blev underbara dagar med promenader i strålande höstsol och med fantastiska färger i naturen. Plus ca 5-10 grader – i Moldavien inte en dag under 30 plus. Tala om kontraster!

De första dagarna därnere ägnade jag åt att kolla upp vad som behövdes handlas samt boka in bilresa till bl.a Vatici. Jag satsade på att köpa in endast en symaskin eftersom jag fått veta att en familj – den som tar hand om lilla Ana och hennes syster Anastasia (Cojocari) så bra, väldigt gärna ville ha en ko. Familjen får dessutom inte längre barnbidrag för flickorna eftersom dom inte är adopterade sägs det. Det är ett stort problem då dagisavgifter, kläder och skor skall betalas för flickorna varje månad. Moster Mariana har inget jobb, hur gärna hon än skulle vilja och pappan hittar ströjobb här och där. Deras son är 8 år.

Vi hade med oss inhandlade kläder, skor och lite leksaker och så fick familjen 6000 lei (3.300:-sv.kr)som jag kunde avvara till en ko. Det behövs ytterligare 2-3000 lei som jag lovat försöka skrapa ihop till fortast möjlig. Flickorna mår bra och det känns fantastiskt fint. Denna familj bor i Ciocelteni, en bit från Vatici.

I Vatici på fredag blev det fest med musik, dans och tacktal från föräldrar vars ungdomar deltagit på resan till Sollerön i augusti. Dom uppskattade vistelsen på Sollerön väldigt mycket. Precis som jag och Solleröfolket som fick ta del av deras uppvisningar. Det var Victor och Svetlana, mina skomakarvänner som ställde upp med skjutsar alldeles gratis, jag fick betala bensin vid ett tillfälle. Natalia hjälpte till med att bära det vi handlade och var med som tolk.

Änkan Nina med sina 3 fina pojkar bjöd jag in till Chisinau för lunch på en restaurang och därefter konditoribesök. Det var första gången hennes pojkar, Eugenie 10 år, Giorgio 11 år och Vadim 17 år var i Chisinau. Det var en stor upplevelse för dom alla. Dom fick kläder, skor m.m plus 3000 lei. Det går bra för Nina nu och kan vi hjälpa med en ko som hon gärna vill ha, så borde vi kunna släppa stödet till henne snart och satsa på andra familjer. Hon är nu samma fina mamma som innan den stora krisen.

Vi besökte också Orhei och frisörskolan där Tatiana nu går: En fantastisk förvandling har inträffat! En helt ny Tatiana mötte oss, hon var nyklippt i håret, klädd i fräscha kläder, bar armband och strålade av tillförsikt. Hon hade ”sparkat ut” sin man som inte har haft några större ambitioner att förbättra familjens tillvaro. Vi följde med henne hem där jag för första gången fick se en stor fin vedtrave, pojkarna och hon hade också samlat foder till korna under sommaren och det var travat snyggt under ett plasttak. Tatiana och hennes son Valeriu, 13 år hade kluvit veden själva. Familjen fick kläder, skor, lite böcker och 3000 lei.

Utlägg: Symaskin 4000 lei 2.300 :sv.kr. Kopengar 6000 lei 3.300:- Kläder,skor,leksaker m.m 4000 lei 2.300:- Kontanter t. fam. 9000 lei 5.000:- Natalia 1000 lei 550:- Lunch o konditori,m.m 1500 lei 800:-

Som vanligt fick jag min flygbiljett sponsrad av min son, bodde gratis och hade bra service därnere av goda vänner. Generellt kan jag säga att det känns bra att fokusera på ett mindre antal familjer åt gången, , bygga upp deras vardag och hjälpa dom ”på fötterna” igen . Ungefär som med Tatiana, Nina, Liuda, Dinu m.fl. Det behövs inte mycket för att en familjs tillvaro skall raseras totalt och utan socialt skyddsnät får dom stora, stora problem att starta om. Det är kvinnorna som oftast är på ”bettet” och kämpar för sina barns framtid och det känns fantastiskt bra att vår förening finns där när problemen blir akuta.

Det händer rätt mycket positivt i framför allt Vatici nu och det mesta av det som händer har initierats av vår förening. Känn Er stolta alla NI som stöttar! Och skriv in i almanackan att Ni skall åka med ner! Frågor – kontakta mig Birgit 070-3439802.

Sollerön 121008 Varmt tack för Er support!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så här såg växthuset ut i oktober 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... och så här prunkande och fint var det vid vårt besök nu i maj!

Nina visar och berättar för Marja-Liisa.